Poseren? Dat gaan we niet doen!

Tuesday, April 12th, 2022

Wanneer je nadenkt over een fotoshoot, denk je wellicht gelijk aan het grote plaatje en het eindresultaat. Maar denk denk je ineens aan poseren, want iedereen poseert toch tijdens een fotoshoot? Poseren en foto’s lijken onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. Maar dan zal ik je wat vertellen: voor mij niet!

Het is het meest gehoorde voorbehoud als het om een fotoshoot gaat. “Maar ik ben geen model!” Geloof me, je hoeft geen topmodel te zijn, juist niet. Jij in je eigen kracht, gecoacht door mij als fotograaf. Personal branding gaat om authentieke beelden en die ontstaan doordat jij jij bent!
Eigenheid, dat is wat belangrijk is. 

Doe jij een campagne voor een groot modemerk, dan snap ik dat poses belangrijk zijn. Dat de opdrachtgever een visie heeft en dat het aan het model is om de visie te laten uitkomen op het resultaat.
Laat dat nu het fijnste zijn aan jouw fotoshoot: jij bent de opdrachtgever. Je hebt een visie over de foto’s die wilt. Waarschijnlijk is die visie ontstaan uit foto’s die je bij andere hebt gezien of door beelden die je voorbij ziet komen op social media. Je hebt gezocht naar de fotograaf waarvan de website of sociale media het beste aansluit bij jouw visie. 

Poseren is niet zo groot als wat het lijkt, het woord heeft een beladen gevoel. Totaal niet nodig, iedereen kan het. Deze tips gaan je zeker helpen:

  • Het ziet er altijd leuker uit om je gewicht meer op één been te plaatsen.  Niet letterlijk op één been gaan staan natuurlijk, maar gewoon ervoor zorgen dat je één been kan “ontspannen”, dus steunen op het andere been.  Op die manier gaat je bekken een beetje kantelen en krijgt je hele houding net iets meer “vorm”.  Gevolg:  spontane, leukere houding! 
  • Beweeg subtiel. Door te bewegen komt er veel variatie in een shoot, je houding oogt naturel en het voelt minder ongemakkelijk.
  • Handen, wat doe je ermee? Er zijn veel opties! Handen in je zakken, armen over elkaar, duimen in je zakken, pak met je rechterarm je linker onderarm vast. Next level: beweeg je handen door je gezicht, door je haar.
  • Kruis je enkels, op deze manier creëer je direct een casual houding. 

Ik weet zeker dat deze tips je gaan helpen. Het heeft niets met poses te maken, maar bewustwording van je beste houding op een foto. Vergeet niet, ik ben er tijdens de shoot om jou te coachen!