8 Tips voor een stressloze fotoshoot met kinderen

Thursday, March 9th, 2023

Best spannend toch, een fotoshoot? Zeker als het een gezinsfotoshoot is waar kinderen aan deelnemen. Althans, ik vind dat zelf wel als wij als gezin op de foto gaan. En dat terwijl ik zelf fotograaf ben! Ik kan me indenken dat het voor jou ook zo is.Want we kunnen allemaal veel redenen bedenken waarom dan niet zal gaan zoals je graag zou willen. Maar wees gerust:met de juist voorbereiding gaat het veel fijner zijn. Ik help je graag met deze 8 tips!

  1. Informeer iedereen vooraf

Wij mensen vinden verrassingen lastig. Bespreek met iedereen (en dan bedoel ik dus echt: iedereen! Oók kinderen, hoe jong ze ook zijn)  wat jullie gaan doen. Nee, het hoeft geen groepsgesprek van een uur te zijn. Informeren kan kort, maar het is fijn om te weten wat er gaat komen. Zeker voor kinderen, laat het een aantal keer vallen. Baken de tijd af, maar vertel ook vooral dat het niet betekend dat ze moeten stilstaan tijdens de fotoshoot. Dat is alles wat we niet gaan doen, 90% van de tijd zijn we lekker actief!

  1. Laat kinderen deel uitmaken van de shoot

Dit sluit eigenlijk heel goed aan op het eerste punt:maak kinderen onderdeel van de shoot. Dat kan al tijdens de voorbereiding! Laat ze nadenken over iets wat jullie gaan doen tijdens de shoot, vertel ze waar je naartoe gaat en laat ze bedenken wat ze daar gaan doen. Want foto’s maken tijdens initiatief van de kinderen is fantastisch en zorgt vaak voor de mooiste resultaten. De twinkeling in hun ogen is prachtig op beeld.

  1. Plan de shoot op een tijdstip dat voor jullie uitkomt

Het is eigenlijk een hele simpele tip, maar cruciaal te noemen: plan een tijdstip in voor jullie fotoshoot dat voor jullie het beste uitkomt. Het is natuurlijk niet handig om de fotoshoot te plannen net voor het slaapje van je kind, maar misschien bij sommige kinderen ook niet als het net wakker is. Jij kan dat het beste inschatten, stem dit dan ook af met de fotograaf.
De meeste fotografen hebben hun favoriete tijden in combinatie met het licht, maar er komt altijd wel een moment waar het voor jullie beide fijn is. 

  1. Beloof geen beloning tijdens de shoot

Zo lastig, maar echt heel belangrijk! Ik ben de laatste die zal ontkennen dat ik mijn kinderen weleens iets in het vooruitzicht stel om ze te laten meewerken (pedagogische chantage noem ik dat altijd). Maar uit ervaring weet ik dat het tijdens een fotoshoot echt niet handig is! Kinderen die op dat moment al wat moeite hebben, blijven hangen in de beloning en telkens komt de vraag of ze de beloning al krijgen. Met dan als resultaat dat het weer nog niet het moment is….. je begrijpt: het humeur wordt er niet beter van (van zowel jullie zelf als het kind niet!). 

  1. Speelgoed meenemen? Liever niet!

Hier kunnen de meningen nog over verschillen, maar ik raad het je echt af. Het is zonde om op elke foto speelgoed te zien. Vaak is het beeld mooier zonder allemaal kleurig speelgoed. Het leidt af en trekt de aandacht. Als je het wel wilt, doe het dan buiten medeweten om van je kind. Zodat er niet de hele tijd discussie ontstaat wanneer ze mogen voetballen. 


Een ander verhaal is een knuffel of iets vertrouwds, mocht jouw kind de fotoshoot heel spannend vinden, dan is dat natuurlijk wel heel fijn. Daarvan is ook mijn ervaring dat ik die op een gegeven moment wel kan aftroggelen, zodat er ook nog wat foto’s zonder knuffel zijn!

  1. Buikjes gevuld!

Lijkt zo eenvoudig, maar geloof mij van honger heeft nog nooit iemand blij gekeken. En eten tijdens de shoot is geen aanrader, zorgt altijd voor vlekken op kleding of vieze monden. 

  1. Vieze kleren, geen probleem

Je hebt iedereen net op tijd in hun mooiste outfit gekozen voor de fotoshoot… We weten allemaal hoe kinderen zijn: binnen no-time zijn de kleren vies. Ik zorg altijd dat we een aantal ‘statie portretten’ bij de start maken, zodat er genoeg foto’s zijn met schone kleren.
Heel eerlijk, ik vind vieze kleding er ook een beetje bij horen. Ze laten zien dat het een fijn moment was en het maakt het beeld realistisch. Wil je dit liever echt niet, zorg dan voor een reserve setje kleding, want er is niets vervelender dan je kind de hele tijd in de gaten  moeten houden om niet vies te worden. 

  1. Geniet!

Dit klinkt cliche, ik weet het, maar het is echt het allerbelangrijkste. Probeer het eindresultaat los te laten, vertrouw op de fotograaf. Als jij niet geniet van het moment zelf, dan is dat terug te zien op de foto’s en dat is zo zonde. Het zorgt er al voor dat je met dezelfde spanning naar je foto’s kijkt en daarnaast sta je er met een gespannen houding op.
Werkt er iemand even niet mee, laat het aan de fotograaf over. Deze heeft ervaring met deze situaties en bezit meerdere ‘trucs’ om iedereen weer bij de les te krijgen.

Ik hoop dat ik je met deze blogpost wat meer vertrouwen heb kunnen geven dat een fotoshoot met kinderen wél gezellig kan zijn, mét prachtig eindresultaat! Mocht je toch nog vragen hebben, schroom dan niet om me een berichtje te sturen op Instagram of stuur me gerust een e-mail!