11 Kledingtips voor jouw fotoshoot

Monday, December 27th, 2021

Als er iets veel invloed heeft op het resultaat van jouw fotoshoot, dan is het kleding. En dan met name: de kledingkeuze. In mijn blogs lees je het misschien vaker, maar voor mijn gevoel kan ik het niet vaak genoeg benoemen. In deze blogpost ga ik het hebben over de kledingkeuze van jouw gezin (of familie) tijdens een familieshoot.

Als je een fotoshoot boekt, dan heb je vast een idee hoe je zou willen dat de foto’s eruit gaan zien. Je hebt waarschijnlijk een foto, of meerdere foto’s, op mijn social media of website gezien waar je enthousiast van werd. Naast dat de manier van fotograferen ( het vrije/ bewegelijke en niet geposeerde) echt van belang is voor het resultaat van jouw foto’s, is kleding dat ook.

En ik weet uit ervaring dat het best lastig is om kledingkeuzes te maken, maar daarom ben ik er! 😊 Met een aantal simpele tips wil ik je op weg helpen, waardoor jij de beste keuze maakt en uiteindelijk terug ziet in het resultaat.

Ready… hier komen ze!!

  1. Draag kleding waar jij je comfortabel in voelt

Niets is zo ongemakkelijk als kleding waarover jij niet overtuigd bent of waarin jij je niet vrij kunt bewegen. We zitten niet stil tijdens een fotoshoot en kleding moet dan niet een belemmering zijn. Daarnaast komt te strakke kleding vaak in kreukels of vouwen uit de auto

2. Draag kleding waarin je jezelf herkend

Is kerst het enige moment in het jaar dat jij een jurk draagt? Draag dit dan ook vooral alleen dan. Hoe mooi het ook is tijdens een fotoshoot, jij zal altijd naar de foto aan de wand kijken en je ‘storen’ aan je kleding. Terwijl waneer jij daar in een mooie spijkerbroek en een mooie trui of top staat, je jezelf altijd zal herkennen.

3. Pas op met te korte jurkjes en rokjes

Ik schreef het al hierboven, tijdens een fotoshoot zijn jullie veel aan het bewegen. Als de statieportretten zijn gemaakt, komen we in actie. Hoe vervelend is het dan dat je continu moet opletten dat je rokje niet per ongeluk wat laat zien. Zeker ook bij meisjes, trek dan nog een kort broekje of een legging eronder aan. Het zou zonde zijn als net die fantastische foto niet door de selectie komt omdat er een onderbroekje te zien is!

4. Stem je kleding of op het seizoen

Het lijkt vanzelfsprekend, maar toch merk ik dat hier niet altijd over nagedacht wordt. Elk seizoen heeft kleuren en een bepaalde warmte. Het is goed om je kleding hierop af te stemmen.

5. Stem kleuren op elkaar af

Als er íéts vaak gevraagd wordt wanneer het om kleding gaat, is het dit: moeten wij allemaal dezelfde kleuren aan? Mijn antwoord is: ‘nee’. Dat hoeft namelijk echt niet.

Wat wel heel mooi is, is wanneer jullie kleding uit hetzelfde komt. Combineer kleuren die bij elkaar passen. Zachte/pastel kleuren kunnen goed bij elkaar, zorg dat je hier dan een mooie combinatie van maakt. Ga je voor hardere kleuren, wat natuurlijk  ook goed is, zorg dan dat iedereen hier een keuze in maakt. En kijk eens op pinterest  met als zoekterm ‘kleding fotoshoot’, daar staan zoveel voorbeelden op.

6. Kijk naar de locatie, want deze is van invloed op de beste keuze voor je kleding

Ga je naar het bos, zorg dan er weinig tot geen groen in je kleding zit. Wanneer je dit wel doet val je weg in de achtergrond. Dit komt ook omdat bomen hoog zijn. Ga je naar de duinen? Dan zijn lichte beige tinten juist weer erg mooi. Het is echt nadenken wat past bij de omgeving.

7. Patronen, streepjes/stipjes/bloemetjes, onwijs leuk maar liever niet teveel

Patronen leiden af op foto’s en zeker als er teveel van zijn. Dus wil je uitgerekend jij jouw lievelings streepjes trui aan? Oke, maar zorg dan dat de rest allemaal effen kleding draag. Het zou zonde zijn als de kleding afleidt, het gaat tenslotte om jullie en niet de kleding.

8. Een persoonlijke no-go voor mij: neon kleuren

Dit is een persoonlijke voorkeur, maar echt wel een waardevolle tip. Neon kleuren zie je veel in het modebeeld, maar voor een fotoshoot beveel ik ze niet aan. Rustige kleuren geven echt een veel mooiere uitstraling.

9. Denk na over schoenen; ze komen ook in beeld!

Ik fotografeer zoveel mogelijk van jou, dus ook je schoenen. Denk dus na over welke schoenen je aantrekt. Maar vergeet ook niet dat je vrijuit moet kunnen bewegen. En, ook belangrijk: liever niet je naaldhakken of je nieuwste schoenen die niet vies mogen worden.

10. Accessoires geven een persoonlijke touch

Een sjaal, muts, hoed of die mooie broche die je graag draagt: ze maken je fotoshoot persoonlijk. En wees niet bang dat al die accessoires dan altijd maar in beeld komen: vaak wisselen we af en maken we foto’s met en zonder accessoires.

11. Leg je keuze naast elkaar

Heb je uiteindelijk alles bij elkaar geraapt? Leg het naast elkaar op de grond en kijk ernaar. Past het goed bij elkaar en ben je er tevreden mee? Dan ben je klaar. Is er toch een kledingstuk waar je over twijfelt? Pak er wat anders bij en kijk hoe je die samenstelling vindt, maak op deze manier je definitief keuze.

Zo 11 kledingtips verder. Dat was het! Hopelijk heb je wat aan deze tips en maakt het voor jouw makkelijker om je kleding te kiezen voor jouw fotoshoot. Twijfel je? Dan mag je mij natuurlijk altijd een bericht sturen en kijk of denk ik met je mee! Je kunt mij bereiken via Instagram (@femsfotografie) of via e-mail (info@fems-fotografie.nl)